Hemläxa på skrivarkursen

På skrivarkursen jag och min fru Eva går får vi utmaningar att berätta om en karaktär vi vill skriva om. Då jag på min blogg emellanåt beskriver ” FJ” i min novell: ”En man, en hund en vinter i Malmö” fann jag det bäst att utveckla den karaktären genom skrivarkursen.
Vi fick en hemläxa att besöka vår ”karaktär” och sen leka terapeut och ställa frågor till vår karaktär.
Här är resultat av min hemläxa, där jag beskriver Fredrik Joakim eller ”FJ” i hans hemmamiljö.

Vår lärare ställer frågor genom ”Skriv och Eller”

Skriv: Hur kan man förstå eller ana vad din huvudperson önskar och vill genom att kliva in i hens bostad? Vilka föremål är viktiga i karaktärens liv? Varför?

Svar: Min karaktär heter FJ eller Fredrik Joakim som hans mor döpte honom till. Han bor själv efter flera års förhållande som gift och de senare åren som sambo nu själv i en lägenhet på 3:e våningen med adress Västra Ryttmästargatan 17 a i Malmö. Det första man ser när man går in i hans 2-rumslägenhet är de vackra tavlorna som hänger i hallen. Några är litografier och några är original. Konstnärerna spänner allt från Gunilla Mann till Bob Dylan. När man sen kliver in i hans vardagsrum ser man åter tavlor av en mängd olika konstnärer. Även här blandas originalmålningar med litografier och posters. Alla syns vackert inramade som förmodligen skett på en riktig ramverkstad.

Längs långväggen, innan balkongen, ser man ett elpiano. På pianot finns handskrivna uppslag i notstället till med noter på något blad och texter på ett annat. Längs kortväggen syns en musikanläggning med inbyggda högtalare. De två bokhyllorna omkring musikanläggningen har CD-skivor överst i hyllfacken och vinylskivor nederst. Allt tyder på att karaktären FJ är kulturellt och musikaliskt intresserad. Det andas en kreativ atmosfär i rummet. Mycket riktigt komponerar FJ musik och sätter texter till själv också som en hobby han har. Det som saknas i rummet ser man efter ett tag, är böcker. Det finns inga böcker i hans vardagsrum inte heller några tidningar på eller under soffbordet. Möbleringen i övrigt är en tre-sits grå textilsoffa, fåtölj i samma färg, soffbordet och en minibar i form av en jordglob. Framför balkongen syns en stor stjärnkikare på en ställning. Den bjuder in att titta i då utsikten vetter ut mot en stor park med mycket fåglar. Inga hus skymmer utsikten heller så en stjärnklar natt finns det planeter och stjärnbilder att studera på himlen. Hemmet i övrigt bjuder inte på något ögat fångar som speciellt utom i köket. Där finns två hundskålar på golvet. I den ena skålen finns torrfoder och i den andra vatten. Har FJ en hund?

Eller: Tänk dig att du är din karaktärs terapeut. Ni sitter mitt emot varandra i varsin fåtölj. Du frågar din karaktär om hen kan ge dig fem ord som beskriver relationen till mamman i barndomen. Hitta sedan på fler frågor att ställa till din karaktär. Skriv ner både frågorna och svaren.

Fråga: FJ, först och främst tack för att jag fick komma hit. Då jag nu har fått förtroendet av dig att skriva en bok om dig har jag några frågor för att kunna lära känna dig bättre. Kan du ge mig fem ord som beskriver relationen till din mor?

Svar: Min mor och jag fick fina 30 år tillsammans innan hon lämnade mig och min far. Jag vill beskriva vår relation som: kärleksfull, förstående, vänskaplig, full av skratt och lärande av varandra.

Fråga: Jag fick låna nyckel av dig och studera ditt hem på egen hand. Jag kan se att du är konst- och musikintresserad med tavlorna du hängt på väggarna och elpianot med de egenskrivna noterna och texterna. Vad är det som händer inom dig när du skriver musik?

Svar: Ja, du ser rätt. Jag tycker om att sitta och klinka och få fram toner. Jag har inte tagit några pianolektioner utan är självlärd. Men på elpianot jag köpt kan jag få fram de toner jag behöver till den musik jag vill skapa. När musikstycket är klart sätter jag sedan text till musiken. Musiken utvecklar min kreativitet och jag kan ge färg åt min själs inre tankar.

Fråga: Målar du egna tavlor också?

Svar: Nej, svarar FJ skrattande. Det har jag försökt, men jag har vare sig talang eller lust att utveckla den ädla konsten att måla tavlor.

Fråga: Något som slår mig när jag ser ditt hem är att du verkar kulturellt intresserad med dina tavlor och musikintresse. Men jag ser ingen bok i något enda rum, får du inget utbyte av att läsa böcker?

Svar: Du ser helt rätt. Även om du hade fortsatt leta hade du inte funnit någon bok i mitt hem. Böcker har en speciell plats i mitt hjärta men inte hemma hos mig. Jag älskar nämligen att emellanåt gå till biblioteket i Malmö och gå till plan 4 som du kanske vet kallas det ”tysta rummet”. Där slår jag mig ner och läser i streck en bok på en dag. Det är nästan en andlig upplevelse. Det kan jag inte återskapa här hemma.

Sista frågan: Har du hund? Ser att du har mat- och vattenskålar för en hund i ditt kök?

Svar: Jag förstår att det kan intressera dig. Men jag kommer inte att svara på några frågor om en eventuell hund. Det kan kanske tyckas lite märkligt när du ska skriva allt om mig. Men hunden, om den finns, tillhör min privata sfär. Någon hund vill jag inte prata om.

Avslutning: Då får jag tacka för att jag fått ställa frågor till dig FJ. Det ska bli spännande att få fortsätta att göra en bok om din vardag och berätta om viktiga minnesbilder i ditt liv.

FJ: Tack själv. Det ska bli spännande att en dag få läsa vad du skrivit. Kanske kan boken komma i tryck och komma till biblioteket i Malmö. Då ska jag avnjuta den i det ”tysta rummet” på plan 4.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s