Inryckning 1 april

Idag den 1 april, firar jag och mina gamla militärkamrater att det var 67 år (1952) sedan vi ryckte in och gjorde våra militära plikter på fallskärmsjägarförbandet Långås i Halland.
     Vi var på den tiden 16 bondgossar som samtliga hade fått sparken som smedlärlingar från anrika Morups smide. I mitt dystra avgångsbetyg från smidesverkstan kunde jag då läsa: ”Han smidde inte medan järnet var varmt”
     I avgångsvederlag fick vi gossar, utan någon annan ersättning, varsin fallskärm. Det var vi tacksamma för eftersom vi fortfarande ”siktade högt” med våra framtida karriärer. Av den anledningen blev vi också inkallade som fallskärmssoldater i Långås eftersom vi hade egna fallskärmar i bagaget.
     Vi låg två och två i ganska täta men kalla tält. Det gick ganska bra förutom på torsdagar. Efter middagen bestående av rejäla portioner ärtsoppa blev det under kvällen lite dålig stämning i tälten. En för oss grabbar okänd doft började då spridas i tälten. Konstigt nog bara just denna veckodag?
     Mobiltelefonen var inte uppfunnen, men som de rediga bondgrabbar vi var fann vi på råd att kommunicera med dem därhemma ändå.
Vi gjorde som vi läst i indianböckerna; skickade röksignaler hem till våra nära och kära med meddelanden om livet ute i fält.
     I mitt fäderneshem blev de oroliga redan då jag sänt det första meddelandet i form av röksignaler. Jag skrev ”Jag bor med Nisse Hult” (som var grannens grabb hemma i byn) men vinden tog tag i röken så mitt meddelande tolkades som: ”Jag bor med en fyllbult” Mor hämtade sig aldrig riktigt efter det meddelandet.
     Så idag firar vi kära militärkamrater med att åter tillsammans tälta i det fria. Vi leker lekar som ”hoppa hage”, ”kast med liten bajonett”, plaska med badankor i Långås-ån etc
     Jag tackar militären för det liv de än gång gav mig. När jag kallades in till tjänstgöring var jag bildlikt talat bara en handfull sågspån, men militärlivet formade mig till en stabil träbock.

    

En reaktion till “Inryckning 1 april

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s