Hologrammets ursprung?

I dessa dagar när Hologram har fått ett uppsving med bland annat ABBA som ska uppträda på detta sätt i London och Elvis Presley som använt sig av tekniken. Då kan man undra, hur uppstod Hologrammet? Vem var dess inspiratör och uppfinnare? Jag drar mig då till minnes en släktanekdot jag fått mig berättas från och till på de släktträffar vi haft genom åren som lyder enligt nedan.

Min far hade en gammelfasters kusins svåger på mödernet som hette kära Hilma från Himladalen. Hon levde utanför Degeberga i Göinge, Skåne. Hennes smeknamn ”Himmelsdalen” skulle följa henne hela livet då det ryktades att alla unga män som besökte henne, vilket var många, himlade med ögonen efter ett besök hos henne.
Förutom den glädje och undervisning hon kunde ge unga män innan de stadgade sig och började skörda hö med hästen, födde hon en son.
Han döptes till Holger. Då fadern var okänd fick han efternamnet från gårdens populära katt som hette Gram. Alltså blev han den 18 februari 1879 döpt till Holger Gram i Degeberga Kyrka.
Det visade sig bli en rask liten påg även om han från början var klen och smal.

Holgers favoriträtt var Ärtsoppa med grisatassar som han fick njuta av varje torsdag då hans mor Hilma hade besök av ”KöttaLasse” som hade med sig dessa som present då han varje vecka hälsade på i ”Himmelsdalen”.
Det var ju inget konstigt med det. Men så en torsdag när Holger hade ätit av ärtsoppan och var ute och öppnade grinden för de som passerade förbi gården där han och hans mor bodde, hände följande enligt den hörsägen som ännu berättas.
Holger hade ätit mer än vanligt av ärtsoppan då han gick ut för att öppna väggrinden för att även denna dag tjäna en slant. Det var senhöst och kallt och diset låg tätt vid Degeberga. Då började Holger känna av kraften i Ärtsoppans natur och ”släppte väder” vid grinden. Utsläppet från Holgers bakbyxa formade i diset en figur som vid lite fantasi kunde påminna om en ung påg eller varför inte Holger själv.
En amerikansk turist som råkade passera förbi vid grinden i en häst och vagn såg ”naturupplevelsen” och ropade högt:
     ”Holy Cow!”
Men kusken som, kunde engelska och kände igen Holger, sa:
     ” No! His name is not Holy, his name is Holger Gram”
Varpå amerikanen utropade:
    “Holy Gram”
Ryktesspridningen fortsatte sedan efter det till den uppfinning som sedan formades och fick namnet av Holgers mat- och kurrningar i magen utanför Degeberga i Skåne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s