Glad Pingst! Ät hingst!

Så är det åter Pingst, det är hänryckningens tid.

Själv har jag ett speciellt minne av Pingsten för ca 40 år sedan.

När jag för 40 år sedan jobbade på Konsum (Solidar) i Malmö fanns det en del tävlingar från leverantörerna till butikerna som var roliga att delta i.
Minns speciellt en typ av tävling som ”Goman” (Konsums kött- & charkfabrik på den tiden) anordnade. Det gällde att skapa ett säljevent i charkdisken, promota och fota en utvald produkt som Goman valde för tävlingen. Produkterna varierade. Det kunde handla om Halländsk lökkorv, räksallad, wienerkorv, ärtsoppa i rulle etcetera. Varje vecka under 10 veckors tid var det en ny produkt och en ny tävling.
Vi var många butiker i föreningen på den tiden, kring 1980, minst 80 stycken. Solidar sträckte sig då från Malmö ut mot Österlen (Malmöhus) och upp till Halmstad.
Jag gick med liv och lust in i tävlingarna kring charkprodukterna. Men fick inte in vinnarstilen förrän efter några veckor. Ingen av mina (tycktes mig) fina bidrag kom innan dess på vinstplats. Vi tävlade om priserna 1 – 3. Vinster gavs i form av charkprodukter från Goman. Men framförallt gällde det prestigen att vara bättre och mer kreativ än de andra butikscheferna på Solidar i tävlingen.

Så kom ögonblicket, jag kom 2:a med min exponering av Gomans blodkorv. Med en slogan: ”Jag heter Greve Dracula. När jag ska bjuda mina vampyrvänner till slottet i Transsylvanien, bjuder jag alltid på Gomans utsökta blodkorv”. Lite bloddrypande, men det gav en 2:a-plats och en hel ring Halländsk lökkorv i pris.
Så kom nästa tävling. Den var svårare. Goman hade börjat testförsälja hästkött i Solidars köttdiskar. Den 22-årige ynglingen stärkt av 2:a-platsen förra veckan började omedelbart kreera i hjärnan.
Det var kring tiden för Pingst och jag funderade om det inte gick att få ihop ett tema med hästkött och Pingst. Så ”Heureka!” Min slogan kom från ovan, in i hjärnan och vidare till tävlingsbordet. I köttdisken la jag så med entusiasm ut hästköttsfiléer, vaser med färgglada fjädrar på träbänken ovanför köttdisken med min handskrivna skylt: ”Glad Pingst! Ät hingst”. Sen fotade jag detta copywritiska mästerverk och sände in till tävlingsledningen för Goman.
Men denna gång uteblev belöningen. Varför? Tänkte jag. Det var ju fyndigt och dessutom rimmade det. Jag hade ju fått till det hela.

Men en ärlig medarbetare i butiken som såg att jag deppade lite och som satt med mig på lunchrasten förklarade på detta enkla skånska sätt varför jag inte kom på pallen denna gång: ” Är du dum i huvet, så kan du väl för f-n inte skriva om du tror du ska vinna”
Ja, sanningen är hård men ärlig.

Ock….förresten varför firar vi Pingst egentligen?

Enligt Svenska kyrkans texter är anledningen denna: ”Innan Jesus lämnade jorden på Kristi himmelsfärdsdag berättade han för lärjungarna att de inte skulle att bli övergivna. Jesus förklarade att vi människor skulle få en hjälpare, en sanningens ande som ska vara hos oss för alltid.  Tio dagar efter Kristi Himmelsfärd firar vi därför pingst. Då firar vi att Gud låter sin ande, hjälparen, vara hos oss.” 

Jag firar också denna dag att det nu är 9 år sedan jag lät vuxendöpa mig i Skrea Kyrka. Som en förberedelse för giftermålet med Min allraste Käraste i Ravlunda kyrka den 12 juni 2010.

Men det är en helt annan berättelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s